Skredkurs for ungdom: NF Grunnkurs skred alpin ferdsel 16–26 år

Kurs

Fra dato
14. februar kl. 08:00
Til dato
16. februar
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Skredkurs, Topptur, Skitur, Turkatalog2020
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag , DNT ung Bergen
Turområde
Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene, Vestlandet (se kart)
Turkode
408
Dette arrangementet er over!

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan gjøre gode vurderinger i forhold til skred? Da er dette kurset for deg. Vi fordyper oss i snø, veivalg og gruppedynamikk.

Påmeldingsfrist! Ta kontakt dersom fristen har gått ut og du ønsker å delta. 

Beskrivelse av kurset:
NF Alpint grunnkurs skred er en del av NF’s nye utdanningsstige i skredkunnskap. Du kan lese mer om skredstigen her.
Alpint grunnkurs er for deg som kjører offpist, går toppturer og som kjører rando eller telemark! Det blir også arrangert NF grunnkurs skred Nordisk ferdsel for fjellskiløperen som ikke kjører fullt så bratt.

Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd blir en naturlig del av kurset. Kurset retter seg mot vurdering av skredfare ved lagdelt vintersnø, og deltakerne får en innføring i metoder for å undersøke snødekket og stabilitet. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred.

Oppmøtesteder og tidspunkter:
Fredag kl 0800 møtes vi pakket og klar på Nygårdstangen (lastebilparkeringen utenfor ADO). Ha en lett dagstursekk med klær + mat og drikke ferdigpakket slik at vi kan dra rett til snøen. Retur søndag kveld i privatbiler. Vi overnatter inne og gjennomfører turer ut fra Bømoen men må regne med noe kjøring fra leiren til turenes startsted. På kvelden evaluerer vi dagen og gjennomfører teoriøkter.

Målgruppe
Ungdom og unge voksen i alderen 16–26 år. Dette kurset er relevant for deg som forholder deg til terreng der snøskred kan forekomme, for eksempel i forbindelse med toppturer på ski. Deltagere må stille med telemark- eller randonneski. Deltakerne skal ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski, bekledning, mat og drikke og orientering om vinteren.  

Utstyr: Alle deltakere stiller med spade, søkestang, sender/mottaker (ASSS-prinsippet), grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag, vindsekk og vinterklær. (Spade og søkestang kan evt lånes av turlaget). Se Turlagets utstyrsliste for vinterfjellet. Husk feller.

Overnatting: Vi har leid oss inn på Bømoen militærleir på Voss. 

Mat: Servert middag, frokost, matpakke og termos. Ta med energimat til tur selv. 

Transport: Privat biler fra Bergen fredag kl 08. Retur søndag kveld

Litteratur: Lundberg Nes, Christer (2012): Skikompis. Selja forlag, Førde
Tilleggslitteratur: Landrø, Markus (2007): Skredfare. Fri Flyt, Oslo. Brattlien, K. (2009) Den lille snøskredboka. Fri Flyt, OsloKompendium introduksjonsskred (3x3).

Vilkår: Se generelle vilkår

Pris: Ungdomsrabatt til medlemmer 16-26 år: 2600,- kr 4100 kr for ikke-medlemmer. Meld deg inn her dersom du ikke er medlem. Prisen inkluderer kursavgift, overnatting, servert middag, frokost og matpakk, og skikompis boken. Deltakere betaler reiseutgifter selv og gjør opp seg i mellom. 

Kart: Ulvik (1:50 000) Kartet og annet turutstyr kan kjøpes i Tursenteret i Marken . Rabattert pris for medlemmer.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur og ta vare på urørt natur. Bli medlem i DNT!

Skredkurs for ungdom: NF Grunnkurs skred alpin ferdsel 16–26 år

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan gjøre gode vurderinger i forhold til skred? Da er dette kurset for deg. Vi fordyper oss i snø, veivalg og gruppedynamikk. ...

Kontaktinformasjon:

  • DNT fjellsport Bergen
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no