Tinderangling høyt over Torfinnsbu

Fellestur

Fra dato
24. september kl. 10:00
Til dato
26. september kl. 21:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Klatretur, Tinderangling
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
838

Mørk og truende, høy og mektig, reiser Torfinnstindane seg over Bygdins nordbredd.  Har du klatrekurs i naturlig sikring, og ønsker å prøve deg på en flott ryggtravers i Jotunheimen, er dette turen for deg. 

Vi forholder oss til DNT smittevernsinstruks for aktivitet, les mer her og under generelle vilkår. Alle tar med egen antibac. 

Gradering: Fysisk vanskelighet: 1100 høydemeter/ 12 kilometer/  8-10 timer per dag. Teknisk vanskelighet: nivå 5 + rappell.

Merk: Turen blir satt opp som tur med turleder. Det er derfor krav til at alle som er med på turen har kurs i naturlig klatring. Dette er IKKE en føringstur. 

For å lese mer om fjellsportgraderingen, se https://bergen.dntfjellsport.no/gradering.

Oppmøtested:  Avtales nærmere avreise
Oppmøtetidspunkt: Fredag 10 september 10:00
Avreise: Kjører samlet i privatbiler fra Bergen til Fondsbu. Ved Fondsbu kan en velge mellom å ta båten 15:00, eller de som ønsker kan gå/ jogge inn til Torfinnsbu (20 km).

Turbeskrivelse: Turen over Torfinstindane er en klassiker. Først gått 16.juli 1876 da William Cecil Slingsby, Emanuel Mohn og Knut Lykken, på deres vei mot å bestige Store Skagastølstind 5 dager senere. Turen starter rett i motbakke, og første topp, Øystre Torfinnstind er ca 1000 meter over startpunktet. Siste 500-600 høydemeter mot toppen går i en renneformasjon, som inneholder elemeter som løs stein, og luftige passasjer. Etter å ha toppet ut på Øystre Torfinnstind går turen vestover videre over til Midtre Torfinnstind, som byr på en rappel og etterfulgt av litt løs og bratt klyving ned i skaret. Fra skaret opp til toppen av Midtre inneholder endel småklyving. Etter å ha toppet ut på Midtre, kommer en rett på en luftig og fin rappel, med en fenomenal utsikt. Tur opp til Vestre Torfinnstind byr på luftig klyving (grad 2) opp til vesttoppen. Fra toppen av Vestre gjenstår en liten luftig travers før en setter kursen ned sørflanken mot Bygdin, før en ender opp på Torfinnsbu. 

For mer detaljert beskrivelse, se her

Dag1: Transportetappe fra Bergen til Fondsbu, båt eller gå/joggetur til Torfinnsbu. Vi organsiserer slik at det er mulig å sende bagasje med båten. 

Dag 2: Tur over Torfinnstraversen. Vi starter tidlig på dagen, slik at vi har god tid til turen. Turen tar normal sett 8-10 timer. Middag på Torfinnsbu.
Dag 3: Gå eller båttur tilbake til Fondbu. Vi organiserer slik at det er mulig å sende bagasjen med båten. 

Mat: Deltakerne lager selv frokost og lunsj. Felles middag på Torfinnsbu fredag og lørdag  Middag på Fondsbu før avreise søndag.

Overnatting: Overnatting på Torfinnsbu
Hjemreise: Kjører fra Fondsbu til Bergen etter ankomst Fondsbu. 
Utstyr: Klatreutstyr, samt Se utstyrsliste for sommerfjellet 

Generelle vilkår ved påmelding: Les generelle vilkår

Pris: I prisen inngår 2 netter på Torfinnsbu, turledelse, middag fredag og lørdag. 

Ikke inkludert i pris: Deltakerne må selv ta med mat for frukost og lunsj alle dager, samt ordne middag selv søndag. Deltakerne må selv dekke transportutgifter. Eventuell transport med båt fra Fondsbu til Torfinnsbu koster 150 kr pr vei, sending av bagasje med båten koster 100 kr pr vei. For å oppmuntre til samkjøring er det vanlig i DNT fjellsport Bergen at deltakere som sitter på med annen person betaler 1 kr per kilometer per passajer. Tur retur Bergen - Fondsbu er ca 560 km.

Kart: Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer.

Spørsmål? har du spørsmål kontakt Bergen og Hordaland Turlag på e-post bht@dnt.no eller tlf. 55 33 58 10

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

Tinderangling høyt over Torfinnsbu

Mørk og truende, høy og mektig, reiser Torfinnstindane seg over Bygdins nordbredd.  Har du klatrekurs i naturlig sikring, og ønsker å prøve deg på en flott ryggtravers i Jotunheimen, er ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Joacim Agledal
  • Are Opstad Sæbø