Vinterklatresamling i Hurrungane

Fellestur

Fra dato
19. november kl. 12:00
Til dato
21. november
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Turkode
843

I følge noen klatrere må klatringen finne sted mellom 15 november og første vårjevndøgn for å bli en «godkjent» vinterbestigning. Derfor inviterer vi til vinterklatresamling på Tindeklubb hytta til NTK i Skagadalen, her oser det av norsk klatrehistorie og isøksen og lommetørklet til W.S. Slingsby henger på veggen, så hva er vel bedre enn å varme seg foran peisen her etter en lang dag i fjellet.

Vi sliper øksene, tar med oss de gamle skiene og håper at lykken står oss bi slik at vær og føre gir oss anledning til å nyte noen av de bratte gledene som Vestlandets råeste fjellområde kan by på. Klatresamlingen passer både for klatrere som vil prøve seg på Storen, en av de mange andre toppene og ryggtraversene i området, eller skikjørere som ikke er redd for å få noen riper i skiene.

Målet med samlingen er at både erfarne og ferske tinderanglere, skikjørere og klatrere skal få en felles møteplass i et flott høyfjellsområde. Fra vår felles base på Tindeklubhytta benytter vi dagslyset som vi selv lyster, og om kveldene samles vi til prat, god mat og opptining foran peisen.

Tindeklubbhytta ligger i Skagadalen, på 1350 meters høyde over havet. Fra tunet ser vi rett opp på Skagastølstindane og Dyrhaugsryggen. Mulighetene for turer og klatring er mange.

NB! Det legges ikke opp til noen føringsturer denne helgen. Det betyr at alle drar på dagsturer på selvstendig grunnlag. Har du ikke klatre-/turpartner koordinerer vi dette i forkant ut fra erfaring og ønske.

Krav til deltakere:

Du må ha erfaring fra krevende turer i høyfjellet vinterstid. Værforholdene i Hurrungane er svært skiftende, og kan variere fra nydelig til ekstremt dårlig på noen timer. Forvent temperaturer under 15 kuldegrader.

Skikjørere: Du må ha erfaring med skredfarevurderinger og skikjøring på vekslende/hardt føre i høyfjellet. Plaststøvler og tyngre kjøreski er en fordel, men ikke et krav.

Klatrere: Du må ha erfaring fra naturlig sikret klatring i høyfjellet og alpin vinterklatring. Du må beregne solid margin på de rutene/turene du planlegger. Gradene som står opplyst i klatreføreren er i beste fall veiledende. Regn med dårlige sikringsmuligheter og mye frysing. Du må ha erfaring med skredfarevurderinger.

Kort om planen:

Avreise fra Bergen fredag kl 12.00 i privatbiler. Vi kjører til Turtagrø via Sogndal, og går på ski inn til NTK-hytta i Skagadalen. Tid fra Turtagrø: ca 2 timer. Innlosjering og hyttekos.

Lørdag blir det alpin start og ut på tur etter eget ønske. Vi har ca 8 timer med dagslys til disposisjon. Om kvelden rigger vi i stand et festmåltid i storstua.

Søndag formiddag blir det mulighet for en kortere tur før vi vasker ut og setter kursen mot bilene og Bergen. Ankomst Bergen innen kl 22.

Litt om hytta:

Norsk Tindeklub sin hytte i Skagdalen stod ferdig i 1938 og huser mye historie fra den gang klatring var en syssel for den velkledde overklassen, og pipetobakk og spikerstøvler var klatrerens viktigste utrustning. Stueveggene og bokhyllene er preget av tidligere tiders klatrebedrifter, både gjennom ord og bilder. I dag fremstår hytta som velholdt, sjarmerende og relativt velutstyrt. Her er sengeplass til 18, gasskomfyr med stekeovn, innedo og buldrevegg på loftet. I peisestua får alle plass rundt langbordet. Vi må smelte snø for å få vann. Hytta har et proviantlager der du kan få kjøpt noe pålegg, supperetter og hermetikk. Pris for overnatting er kr 250 per natt for dem som ikke er medlemmer av NTK.

Nødvendig utstyr:

Varm vinterbekledning, lett sovepose/lakenpose. Varmt fottøy til klatringa. Passende skiutstyr med feller. S/M, spade, søkestang. Eventuelt klatreutstyr for is/miksklatring. Termos og hodelykt. Alle deltakere må i utgangspunktet selv sørge for å skaffe til veie nødvendig utstyr. Se også Bergen Turlag sin utstyrsliste for vinterfjellet.

Mat:

Alle tar med egen mat bortsett fra middag lørdagkveld som er inkludert i prisen.
Søndag spiser vi middag på vei hjem.

Oppmøte:

Fredag kl 12.00 på parkeringen ved ADO. Avreise umiddelbart.

Hjemreise:

Fra Turtagrø søndag ettermiddag, i Bergen innen kl 22.

Kart, rød kartserie:
Hurrungane 1:50000. Fås kjøpt rimelig i Turlagets butikk i Marken.

Spørsmål:
Turleder kontakter hver enkelt et par dager før turen for å avklare praktiske detaljer.

Har du spørsmål omkring turen ta kontakt med Stig Anton Hordvik på stig.hordvik@gmail.com

Vilkår: Se generelle vilkår

Meld deg inn her dersom du ikke er medlem. Prisen inkluderer turledelse, 2 overnattinger på tindeklubbhytten og middag lørdag. Reise og øvrig mat kommer i tillegg.

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Stig Anton Hordvik