Avlyst Isklatrekurs i Golsjuvet

Kurs

Fra dato
7. januar kl. 14:00
Til dato
9. januar
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Klatrekurs, Turkatalog2021_Kurs, Isklatre, Golsjuvet, Isklatring, Isklatrekurs
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag , DNT fjellsport
Turkode
401
Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst.

 

Har du lyst til å lære hvordan du kan klatre på frosne fosser og vannsig om vinteren på en trygg måte? Våre instruktører tar vare på deg, samtidig som de gir deg en grundig opplæring i bruk av utstyr, bevegelsesteknikk og sikkerhet forbundet med isklatring vinterstid.

Da isklatreforholdene nær Bergen kan være noe variable, er kurset lagt til Gol og Golsjuvet, hvor vi finner stabile og gode  isforhold for klatring. 

Mål for kurset:

  • Gi deltagerne en innføring i topptausikret isklatring i lavlandet.
  • Gjøre deltagerne i stand til å rigge toppankere for isklatring med ulike typer festemidler, vurdere isforhold, og til å ta begrunnede valg med hensyn til hvor det klatres.
  • Gi en grunnleggende innføring i bevegelsesteknikk på fosseis av ulik bratthetsgrad.
  • Gjøre deltakerne i stand til å planlegge, utstyre og ta vare på seg selv under fosseklatring i kaldt vintermiljø.
  • Bevisstgjøre deltakerne på forskjellen mellom å topptaue og å lede på is, samt de ekstra risikomomentene som er forbundet med leding av fosseis.

Golsjuvet er et flott isklatre/mikscrag med lett tilkomst. Klatringen er variert, og spenner fra lett klatring til klatring på vedvarende bratte søyler. Klatringen er ca 30m høy. Det er toppankere på en del ruter, samt at man kan legge slynger rundt trær på toppen for å snu eller rigge topptau.

Kursbeskrivelse:

Fredag: Vi drar fra Bergen til Gol og innlosjerer oss på campinghytter. Vi har teorikveld med tilpassing av utstyr, går gjennom sikkerhetsmomenter forbundet med isklatring, korrekt bekledning for klatring vinterstid, samt planlegger neste dag.

Lørdag: Vi tilbringer hele dagen utendørs og går igjennom korrekt bruk av utstyr i isen, bevegelsesteknikk, rigging av toppfester og topptauklatring på is, samt rappellering. En rød tråd gjennom hele dagen er sikkerhet og sikker opptreden ved isklatring. Teorikveld på hytta om kvelden.

Søndag: Vi repeterer gårsdagens læringsmomenter, øver på isskrueplasseringer i fosseis, samt hvordan vi kan utnytte isens formasjoner på en effektiv måte under klatring. Vi ser på ulike måter å bygge isankere på, og ser på forskjellen mellom topptauklatring og ledklatring på is.

Avreise: Fra Bergen fredag ettermiddag med privatbiler kl.14.00 (det er også mulig å reise med tog til Gol, men vi trenger biler for å komme fra der vi bor til klatringen). Hver bil spleiser på kjøreutgiftene. Kursleder koordinerer transport.

Overnatting: Vi bor på campinghytter på Gol. Her har vi bl.a. tilgang til badstu på kveldstid. Vi ordner middag sammen på hytten.
Mat: Middag fredag og lørdag er inkludert i prisen. Hver enkelt deltaker tar med mat til frokost og lunsj, drikke og annet snacks.

Retur: Søndag ettermiddag etter endt kurs.

Utstyr: Klatreutstyr får du låne dersom du ikke har det. Du må ha god og varm vinterbekledning, samt stive fjellstøvler som man kan feste stegjerna på. (Myke fjellstøvler er uegnet til isklatring.) 

Krav til deltakere:
Isklatring er en potensielt farlig aktivitet, og regnes som farligere enn klatring på klippe grunnet at man bruker mye skarpt utstyr, samt at is er et mer ustabilt medium enn fjell. For å være med på kurset krever vi at du har klatret noe på klippe ute før, og at du har brattkort eller tilsvarende kunnskaper. Du må også ha erfaring i å være ute i og kunne ta vare på deg selv i kaldt vær.

Pris: 
5750 for medlem.
For deg som ikkje er medlem: 6450. Meld deg inn her om du ikke er DNT-medlem. Prisen inkluderer instruksjon, lån av alt klatreutstyr, samt hytteovernatting og middag. Frokost/lunsj og reise er ikke inkludert i kursprisen.

Vilkår: Se generelle vilkår

Aldersgrense: 16 år (Deltakere under 18 år må ha skriftlig samtykke fra foresatte).

Spørsmål vedrørende påmelding eller betaling: Rettes til Bergen og Hordaland Turlag på e-post bht@dnt.no , eller telefon 55 33 58 10.

Da Den Norske Turistforening er godkjent arrangør av bre- og klatrekurs i Norsk Fjellsportforum, er du sikret et trygt kursopplegg. Alle instruktørene vi benytter på kurset er godkjent som isklatreinstruktør eller fjellkursleder i henhold til Norsk Fjellsportforums utdanningsstandarder.

Når du har lært deg å klatre på is, kan du bli med på isklatresamlinger:

Les Ågots blogg om isklatresamling i Golsjuvet 2010 her: http://agot.nettblogg.no/1265752423_iskald_fornyelse.html

og fra 2012 her: http://agot.nettblogg.no/1329339288_glimrende_p_gol.html

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

Isklatrekurs i Golsjuvet

  Har du lyst til å lære hvordan du kan klatre på frosne fosser og vannsig om vinteren på en trygg måte? Våre instruktører tar vare på deg, samtidig som ...

Kontaktinformasjon:

  • DNT fjellsport Bergen
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no