Avlyst Med fjellski og pulk på Hardangervidda

Fellestur

Fra dato
25. mars kl. 07:45
Til dato
27. mars kl. 21:30
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Skitur, Telt, Pulktur, Fjellski
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Turkode
819
Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst.

Drømmer du om langstrakte, snødekte vidder med fjellski og pulk? Bli med på en lang pulktur på vakre Hardangervidda øst! Denne helgen legger vi bak oss en rute på ca. 40-45 kilometer fra Haugastøl til Finse. På turen ønsker vi å ta noen enkle topper langs ruten vi har sett oss ut, så totallengden blir lengre. Sammen finner vi ut om vi tar lengre eller kortere omveier for å nå disse toppene (se mer under).  

Vi følger gjeldende smittevernråd fastsatt av myndighetene.

Gradering

Fysisk vanskelighetsgrad: Krevende: 15-20 km/dag og ca. 6-8 timer/dag med fullastet pulk.

Teknisk vanskelighetsgrad: Ikke spesielt skredutsatt terreng, KAST klasse 0: terrenget er lett kupert og følger i all hovedsak kvistet løype. Potensielle toppturer er enkle, men kan gi utfordringer for de som ønsker det. I utgangspunktet vil ikke turen kreve skredsøker og søkestang. Spade tar alle selvsagt med. Les mer om fjellsportgraderingen.

Turbeskrivelse

Fredag: Avreise fra Bergen med tog kl 08:15. Ankomst ca kl 13:00. De som ankommer Haugastøl østfra eller på annet vis vil med morgentoget fra Oslo S være på Haugastøl til samme tid. Siden vi kommer i gang tidlig på ettermiddagen er det viktig at alle har spist litt på toget før vi starter skituren fra Haugastøl. Vel fremme på Haugastøl stasjon samler vi oss for et kort ferdaråd før vi spenner på oss skiene og pulken. 

Dagens etappe er en relativt kort tur på ca 7,5 km. De første 2,5 går vi nede langs vannene ved Haugastøl før vi tar dagens stigning på drøyt 1 km over ca 200 høydemeter. De siste 3,5 kilometrene går vi rolig for å tørke opp litt før vi sklir ned til og forbi Øvre Trestiklan for å finne oss en egnet leirplass.

Vi regner minst 2 timer gangtid, noe som betyr at vi mest sannsynlig er fremme en gang etter kl 16:00. Tidspunktet er mest avhengig av hvor svette og varme vi er etter turen opp og hvor mye tid vi bruker på å gå oss noenlunde tørr. Prioritet én blir som vanlig å sette opp leir og få i gang brennere slik at vi får i oss varm mat. Kvelden tilbringer vi i leir for å sosialisere oss med mindre noen finner en god unnskyldning for å ta en liten tur i nærområdet ;)

Lørdag: Lørdag venter en lengre etappe fra Nedre Trestiklan retning Midnutevatnet. Vi forsøker å komme i gang tidlig slik at vi får brukt dagslyset så godt som mulig. Avhengig av forholdene og gruppens sammensetning enes vi om muligheten for en lengre eller kortere svipptur innom Istjørnnuten på 1447 moh. Totalt denne dagen vil vi gå ca 20 km.

Går vi opp til Istjørnnuten via Istjørna blir det en kort tur opp langs eggen på ca 150 høydemeter. Går vi opp fra Finnsbergvatnet blir det en stigning på ca 260 høydemeter, men til gjengjeld et lengre nedrenn tilbake til Finnsbergvatnet uten pulk. Området ved Finnsbergvatnet blir uansett en god plass å planlegge en lengre lunsj, enten før eller etter turen til Istjørna.

Fra Finnsbergvatnet tar vi sikte på Midnutevatnet. En avslutning av dagen på ca 5 km. Middag i leir. Vi satser på å være fremme for å slå leir før mørkets frembrudd som er ca 19:00.

Husk! Natt til søndag, kl. 02.00, stilles klokka en time fram til kl. 03.00 fra vintertid til sommertid.

Søndag: Siste etappe går inn til Finse, men vi satser på en tur opp til Helvetesnutane på 1541 og 1544 m.o.h. etter frokost. Avhengig av forholdene forsøker vi oss på nedkjøring en annen retning enn turen opp. Runden om nutane er ca 4,2 km og vi tar ca 350 høydemeter. Turen inn og ned til Finse er ca 10 km.

Er vi fremme ved Finse i god tid kan det hende vi tar oss tid til en god matbit på hotellet.

Oppmøtested: Bergen jernbanestasjon

Oppmøtetidspunkt: Fredag kl 07:45

Avreise: Med tog fra Bergen kl 08:15 og ankomst Haugastøl ca kl 13:00.

Retur: Med tog fra Finse kl 18:45 og ankomst Bergen kl 21:18. Toget fra Finse retning Oslo går 18:08.

Mat: Alle tar med seg egen mat. Det betyr at man også må sørge for å planlegge bruk av brenner og nødvendig utstyr. Reiser du med andre kan selvsagt utstyr deles. 

Utstyr: Turen krever at du pakker for vinterfjellet, kan pakke egen pulk og håndtere gass/bensin for matlaging om vinteren. Det er lagt opp til bruk av fjellski med stålkant, god vintersovepose, vintertelt, isolerende liggeunderlag, og pulk med drag (stivt eller tau). Skismøring vil kunne være tilstrekkelig, men feller anbefales til de brattere partiene. Husk ekstra varmt tøy, en god hodelykt, gjerne lykt til teltet, ekstra batteri, og spade. Gitt muligheter i forhold til smittevern fordeler vi deltakerne på teltlag som da vil dele på telt og kokeutstyr. Gi beskjed dersom det er behov for å låne utstyr (eks telt, liggeunderlag og spade).

Vilkår: Les generelle vilkår 

Pris: Prisen inkluderer turledelse. Ta med egen mat og bestill selv togbillett tur/retur Bergen-Haugastøl og Finse-Bergen pluss nødvendig billett til pulk.

Tog: Plass til pulk bestiller man på Vy.no ved å endre antall reisende og gjøre tilleggsvalget "Sykkel". Bestill billetter med en gang du har fått plass på turen! Dersom det blir fullt med plass til pulk på toget kan vi eventuelt organisere stabling av pulker for de som har Paris Expedition pulk (oransje akebrett) slik at flere kan gå som én. Da må bagasje tas med på toget. Ta i så fall kontakt med turledere for å avklare dette!

Merk at toget til Haugastøl går til Ustaoset. Herfra lastes vi om på buss for å komme oss til Haugastøl Turistsenter for turstart.

Kart: Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer.

Spørsmål? Har du spørsmål kontakt Bergen og Hordaland Turlag på e-post. bht@dnt.no eller på tlf: 55304850

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Vibeke Reigstad
  • Jon Haukedal