SignaTUR Stølsheimen - DNT fjellsport Bergen

Bli med DNT fjellsport Bergen til Stølsheimen! Fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest og Vikafjellet i øst. Området byr både på grønt og frodig landskap og karrig høyfjellsterreng. Med lett sekk og raske sko besøker vi en rekke fjelltopper og 8 DNT hytter på 4 dager.

Turrute: Signaturen i Stølsheimen starter fra Mo i Modalen og går via hyttene: Skavlabu, Vardadalsbu, Norddalshytten, Solrenningen, Åsedalen, Selhamar, Torvedalshytta og Volahytta, før den ender opp på Voss. Turen er på 115 km om man følger T-merket løype og går i kupert terreng. 

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon
Oppmøtetidspunkt: 08:15 
Avreise: Avreise med tog kl. 08:39 (med forbehold om endring). Vi skal ta buss videre fra Dale Stasjon kl. 09.27 med ankomst Mo kl. 10.30. Transport er ikke inkludert i prisen og må ordnes av hver enkelt deltaker.

Turbeskrivelse

Dag 1: Mo-Skavlabu-Vardadalsbu
Dag 2: Vardadalsbu-Norddalshytta-Solrenningen-Åsedalen
Dag 3: Åsedalen-Selhamar-Torvedalshytta
Dag 4: Torvedalshytta-Volahytta-Voss
 

Dagsetapper
Opplev dette vakre, yndige, storslåtte og barske området som veksler mellom kulturlandskap og høyfjellsterreng. Stier svinger seg ned gjennom bjørkelier og opp bratte fjellformasjoner med rike naturkvaliteter. Velkommen til Stølsheimen, dens fortid og nåtid, fra stølsliv til turisthytter. Deler av turen gåes i praktfullt landskapsvernområde.
Etappebeskrivelse under er beregnet fra T-merket løypenett. Etter ferdaråd og dagsform underveis vurderer vi mulige avstikkere til foreslått plan. 

Dag 1: Mo–Skavlabu-Vardadalsbu (ca. 19km/1600hm, <7 timer )
Start innerst i Modalen. På god T-merket sti bratt opp i skogen, forbi Nedstadvatnet, hvor man belønnes av en stadig bedre utsikt i klyvene opp mot Storfjellet. Over tregrensen tar høyfjellet over i en verden av stein, gress og mose. Etterhvert flater landskapet seg ut, og rødmalte Skavlabu lokker på et platå omgitt av svaberg og flere småvann. Skavlabu ligger høyt over Modalsfjellene, 960 moh., som speiler været og himmelen over. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og like øst til Lønahorgi. Videre går turen nordover i et slakere og mer lettgått terreng. Etter Skavlavatnet går en videre mot anleggsveien mellom Svartavatnet og Skjerjavatnet, to store innsjøer som er regulert for kraftproduksjon. Landskapet er preget av knauser og små og store vann. Steinuren er lettgått, ca to kilometer før hytta når en rutens høyeste punkt på 1030 moh. Vardadalsbu ligger på 890 moh., ved foten av Eldhusfjell som er et av Stølsheimens beste utsiktspunkt. Hytten er knutepunkt for rutene vest i Stølsheimen og et godt turmål for korte og lengre helgeturer.

Dag 2: Vardadalsbu–Norddalshytten-Solrenningen-Åsedalen  (ca. 33km/1900hm, <11 timer)
Neste dag videre gjennom flere små og store dalsøkk i en snau mil. Flere steder ser en ned mot de bratte dalssidene over Norddalen. Her i høyden kan snøen ligge lenge utover året. Ved Norddalshytten har du fint utsyn over de ville omgivelsene i Stølsheimen. Fra Norddalshytten følger man T-merkes sti sørover før man går nordover rygg til høyde 1200 moh. Stien og vardingen fortsetter i variert og flott terreng til stidelet mot Åsabotnen. Fortsett gjennom dalen mot Storefonnosen, her ligger snøen lenge, og kan tidlig sommer dekke deler av vardene. Fra Storefonnosen videre mot Norddalen og langs dalføret på gammel, vardet buføringsvei, videre opp mot Blåfjellet med stor varde på den gamle stølsveien til Ortnevik, nedover fra Vassdalen og frem til Solrenningen.  Mellom Solrenningen og Åsedalen passerer man vakre Alrækstølen øverst i Vøringedalen, den T-merkede ruten fortsetter over fjellet, opp i over 1100 meter og er luftig med god utsikt. For de som ønsker en ekstra utfordring kan man legge inn en topptur til Urdanipa (1334 moh). Ruten er kontrastfylt med nydelige variasjoner, som tar deg forbi flotte støler i og gjennom et frodig kulturlandskap. 

Dag 3: Åsedalen-Selhamar-Torvedalshytta (ca. 29km/1550hm, <10 timer)
Fra Åsedalen kan man velge 3 merkede stier mot hytta Selhamar. 1) via Rappen, 2) via Dyredalen og 3) via Geitdalen. Velger man via den lune Geitdalen fortsetter man på lett sti med lite stigning, som også er mindre utsatt for vær og gjenliggende snø. T-ruten fortsetter mot nydelige Hallsetstølen, hvor elven krysses på sommerbro. Videre mot Holskardvatnet, Veslavatnet og Geitdalsvatnet. Følg ruten langs Raudbergvatnet, over Gryteberget frem til Selhamar. Foran oss ligger det nå gode stier som tar deg gjennom tilnærmet urørt landskap. T-merkingen kan følges gjennom grønne daler eller over høye fjelltopper. Fra Selhamar følger en rute over Hundeggi og Kvanndalsleitet og ned skråningen av Blyfjell mot Langavatnet. Elva mellom Langavatnet og Grøndalsvatnet krysses på sommerbro. Videre opp Raunebrekkene og i vestskråningen av Søtebakkeggi. Ned til stølshus og til Torvedalshytta. Torvedaleshytta eies av Voss Utferdslag og ligger i trekanten mellom Engjalandsdalen, Myrkdalen og Eksingedalen. De to hyttebyggene ligger fint til på halvøyen som går ut mot Torvedalsvatnet omlag 800 m over havet.

Dag 4: Torvedalshytta-Volahytta-Voss (ca. 30km/1500hm, <10 timer)
Terrenget rundt Torvedalen er vakkert og variert. Start ved Torvedalshytta rett sør til stikrysset som går videre til Gullbrå. Herfra følger man ruten mot Vola via Kvitanosstølen og Kvitanosdalen. Over Sødalseggi til Høgevarde, videre mot Borgadalen og langs Borgavatnet frem til hytta. Siste del av ruten tar deg ned til Voss Folkemuseum (Mølster). Her følger en ruten østover langs Nedsta Piksvatnet frem til Mevatn. Videre sørover mot Vådalseggi, Hestahyljane og videre i lia nedenfor Slettafjellet. T-merket sti via Hanguren og hele veien ned til Mølster og Voss Folkemuseum. Fra Hangurstoppen kan man ta gondol ned til togstasjonen fra juli 2019, så siste del kan vi velge om vi tar gondolbanen ned til togstasjonen.

Mat: All mat er inkludert. Foruten matpakke dag 1 og snacs utenom måltidene. Ta med rikelig med snacks, nøtter og tursjokolade.

Hjemreise: Rutetider for hjemreise alternativer koordineres i infoskriv fra Turledere ca. 1 uke før turstart.

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet 

Krav til deltakere: Vi ser for oss å holde bra tempo på turen. Som referanse bør man kunne gjennomføre 7-Fjellsturen komfortablet på ca. 8 timer eller raskere. Ta kontakt om du er i tvil.

Generelle vilkår ved påmelding: Les generelle vilkår

Korona: Vi følger gjeldende smittevernråd fastsatt av myndighetene. Les mer om dette her.

Pris: Prisen inkluderer turledelse, sikkerhetsutstyr, overnatting og mat på hyttene. Transport kommer i tillegg og ordnes av hver enkelt deltaker. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap

 Kart: Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. 

 

SignaTUR Stølsheimen - DNT fjellsport Bergen

Bli med DNT fjellsport Bergen til Stølsheimen! Fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest og Vikafjellet i øst. Området byr både på grønt og ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Bjørg-Marit Valland
  • Dan Jørgen Sørheim