Skredkurs på Hallingskeid i varierende vær

Det finnes to NF Grunnkurs Skred - ett som retter seg mot alpin ferdsel(topptur, off-piste etc.) og ett som er rettet mer mot nordisk ferdsel (fjellskiløping i upreparert terreng). Formålet med begge er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den menneskelige faktor. 

Klokken 12 fredag 5. januar satt 12 deltagere og to instruktører seg på toget til Hallingskeid. Deltagerne var en blanding av ordinære påmeldte og personer som har kurset som en del av vinterturlederkurset. Etter en kort installasjon på "Lokalet", annekset til hovedhytten på Hallingskeid, fikk man en kort introduksjon av opplegget for helgen og presentasjonsrunde av deltagerne. Administrativt ansvar på hytten ble også fordelt til to av deltagerne som skal videre på vinterturlederkuset. 

Studering av lag snøprofil
Studering av lag snøprofil Foto: Kari Halland

Fredag fikk deltagerne en introduksjon til bruk av sender/mottaker, søkestang og effektiv graving. 2 og 2 vekslet på å grave ned en sender/mottaker sammen med et annet objekt (f.eks spade) som den andre skulle finne med sin sender/mottaker ved bruk av innflyvningsmetoden. Deretter brukte man søkestang for å identifisere objektet under snøen, før man gravde det ut på en effektiv måte som gjør det enkelt å fjerne snø uten å slite seg ut etter 10 spadetak. Etter felles middag og en teoriøkt planla deltagerne lørdagens tur basert på gitte GPS-punkter og et gitt skred- og værscenario.

Lørdag gikk deltagerne i to grupper på 6 personer og 1 instruktør. På vei til de gitte punktene ble det korte stopp der man diskuterte ulike tegn i naturen, målte helninger og lengde på utløpssoner ved hjelp av speilkompass med inclinometer. Ved å observere mønster i snøen kan man si noe om hvilken vei vinden har blåst. Miniatyr-skavler over steinar kan fortelle noe om hva man også kan forvente i større heng. På veien opp mot Skomanosi (1637 m.o.h.), kom deltagerne også over et tidligere skred. Ved å grave snøprofiler i helningene der kunne man si noe om årsaken til skredet.

Snø formet av vind
Snø formet av vind Foto: Kari Halland

Til tross for tyve blå, og til tider isende vind, kom begge gruppene seg til Skomanosi. Innimellom skareføre fantes det også fine partier med løsere snø som gjorde nedkjøringene på returen til en vakker affære i solnedgangen, men hele tiden med fokus på å identifisere terrengfeller og andre terrengtegn. Tilbake på lokalet ble fellesmiddag tilberedt og jammen fikk ikke to store hvetekringler bein å gå på også!

Det ble gjennomgått litt mer teori, bl.a. ulykkestatstikker og kilder til nyttig informasjon for turplanlegging på nett. Det ble også arrangert quiz hvor taperne måtte steke pannekaker til resten etter morgendagens tur. Stillingen endte 31-30 av 40 mulige poeng!

Dårlig sikt på søndagens tur
Dårlig sikt på søndagens tur Foto: Kari Halland

Søndag hadde været snudd fra kaldt, gnistrende klarvær til godt merkbar vind, flatt lys og nedbør. Målet for dagens tur var Storhaugane og en høyde øst for den på 1368 m.o.h. Værforholdene gjorde at begge gruppene besluttet å returnere relativt kort tid etter passering av Moldåni. Selv om laget med fokksnø ikke hadde fått bygget seg så tykt tidlig på dagen ville det med meldt nedbør fort kunne bli risikabelt å ferdes i helningene på returen etter noen timer.

Tilbake på hytten fikk den ene turgruppen også brynet seg på en skredcase. Alle i turfølget som i case hadde blitt tatt av skred hadde sender/mottakere, men det viste seg at et slikt vær også gjorde kommunikasjon svært vanskelig. Det ble en nyttig erfaring både for de som observerte søket og de som søkte. Inne på hytten ble pannekaker fortært, kurset oppsummert og vaskeoppgaver fordelt, før toget gikk tilbake til Bergen 16:33.

Det er fremdeles ledig plass på noen av skredkursene til DNT fjellsport Bergen i vinter. Hva med NF grunnkurs skred i alpin ferdsel i mars, eller toppturkurs i Jotunheimen?

Skrevet av Kari Halland 8. januar 2018