Godt oppmøte på fjellmøtet om pulk og pulkturer

Camilla Ianke viser ulike løsninger for drag til pulk. Her holder hun i et drag tilpasset Fjellpulken. Til venstre står et drag som kombinerer wire og fiber fra Acapulka. Å bruke et tau er også et alternativ i snilt terreng.
Camilla Ianke viser ulike løsninger for drag til pulk. Her holder hun i et drag tilpasset Fjellpulken. Til venstre står et drag som kombinerer wire og fiber fra Acapulka. Å bruke et tau er også et alternativ i snilt terreng. Foto: Kari Halland

Mange interesserte tilhørere møtte opp i Marken for å høre Camilla Ianke snakke om pulkturer, og pulken med tilhørende utstyr i seg selv. Camilla har lagt mange mil bak seg med pulk på slep, både som guide og i konkurranse. Hun har vunnet Expedition Amundsen og krysset Grønland, både for egen maskin og ved hjelp av kite. På disse turene har hun gjort seg mange erfaringer og delte bredt med de oppmøtte.

Selve pulken og draget

Foredraget var delt opp etter pulkens deler og utstyr. Først ble fordeler og ulemper med glassfiberpulk versus pariserpulk diskutert med fokus på pris, pakkbarhet og stabilitet. Camilla har brukt begge deler, og gjerne med påskrudde ski. Publikum fikk se hvordan man f.eks. kan skru ski på pulken for å løfte den opp fra bakken og dermed redusere friksjonen. 

Når du har bestemt deg for type pulk må du så finne ut hvordan du skal dra den med deg. For kupert terreng med mange helninger kan et stivt drag bak til pulken hindre at den sklir sidelengs i bakken bak deg. På en annen side blir det litt mer jobb hver gang du skal bak i pulken å hente utstyr eller næring ettersom du må hekte av deg draget. Dette slipper du dersom du bruker et tau til å dra pulken med. Da er du friere i forhold til pulken og får gjerne bedre kontroll i utforbakkene ettersom du kan holde den ved siden av deg og variere lengden på tauet etter behov. Et tips kan være å gå med stivt drag og ha tau med som ekstra sikkerhet. Da kan du variere litt hva du bruker etter terreng, og har en back-up dersom noe skulle skje. Et annet tips er å montere et strikk på tauet slik at strikket tar av for den verste rykkingen og nappingen fra pulken. Har du lite naturlig polstring på magen må gjerne hoftebeltet også polstres litt før turen. Større karabinere gjør draget enklere å håndtere med votter. 

Filmen under er filmet av Camilla på Hardangervidda i 2016 og ble vist på foredraget til inspirasjon:

Å pakke pulken slik at den ikke velter

Så, da har du pulk og drag. Ettersom Camilla Ianke gjerne kiter med pulk er stabiliteten ekstremt viktig. Det fikk vi se i en video fra en tur der pulken veltet. Å snu pulken tilbake når du også skal ha kontroll på kiten er ikke gjort i en håndvending. Man trenger ellers slett ikke å kite for at pulkvelting skal være irriterende, og som regel er det hvordan du pakker pulken som avgjør hvor stabil den er. Nøkkelen er å pakke for et så lavt tyngdepunkt som mulig. Plasser tunge ting i bunn og lettere ting på toppen.  

Smarte løsninger på tur

Publikum fikk også se gode løsninger for hvordan man kan dele opp utstyret etter bruk. En arctic bedding er en større tekstilpose som kan ligges på toppen. Den kan inneholde liggeunderlag, sovepose og med fordel også andre ting du trenger når du skal krype i posen (sokker, ullskift...). Etter å ha satt opp teltet drar du enkelt denne inn i teltet og korter dermed tiden du trenger til å pakke opp og ned soveposen og liggeunderlag betraktelig. Slike poser kan kjøpes ferdig. Man kan også bruke en jervenduk o.l. Denne festes da på toppen av pulken. 

En annen ting som kan gjøre ting enklere er en god løsning for brenneren. Mange monterer brenneren på en stabil plate og fuel-flasken ved siden av. Camilla bruker også en lignende løsning, men her var brenneren montert på undersiden av lokket til en liten plastkasse. Etter endt bruk kan man da sleppe resttrykket ut av flasken og sette lokket på. Voila! I pulken må man generelt være nøye med at alt er tett, og ha gjerne bensinen i egne vanntette poser og så langt som mulig vekk fra maten dersom uhellet skulle være ute. 

Pulkens psykologi

Det var ikke helt opplagt for alle hva temaet "Pulkens psykologi" skulle bety, men som med andre ting får man gjerne et eget forhold til denne baljen man drar etter seg i dag etter dag, opp og ned, mil etter mil. Camilla har ledet lengre turer med pulk og har erfart at å fordele vekt i pulk etter form på deltagerne kan være lurt for å forhindre store strekk i følget ved å jevne ut farten. Mange har gjerne litt vondt for å gi fra seg eiendeler fra sin pulk, men på sikt kan mindre trekkspill-effekt i rekkene gjøre opplevelsen bedre for alle i følget.

En annen observasjon er at mange gjerne mister litt gnisten ved å gå "å daffe" etter pulken foran. Det er derfor viktig at man rullerer på å gå fremst så lenge formen tillater det. Da ser man mer rundt seg og blir gjerne litt skjerpet igjen. 

Lyst å gå en tur med pulk?

Tipset er å starte i det små, gjerne med en helgetur. Velg gjerne enkelt terreng uten for mye bakker. Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe en dyr pulk i starten av din pulk-karriere - mange har, eller kjenner noen som har, en gammel barnepulk i kjelleren. Ta en tur med den - se om det gir mersmak! Slike små turer vil også ruste deg for lengre turer ved å gjøre hoftene og akillesene kjent med belastningen. 

DNT fjellsport Bergen har også pulkturer på programmet:

16.-18. februar: Med fjellski og pulk på Hardangervidda. Denne turen går fra Finse til Ustaoset via Krækkja, Lægreid stølen og Tuva. Tuva er kjent for sine meget gode vafler. På veien til Ustaoset passeres også Ustetind (1376) som kan være verdt et besøk.

24.-25. mars: Telttur fra Finse til Hallingskeid for fjellsportere! (valgfritt om man vil gå med pulk og/eller sekk). Fra Finse går man nordover og i retning Omsbreen. Er føret bra tar man kanskje turen opp til Klemsbu. Videre følges Såtedalen før man slår leir og satser på kveldssol over snøsofaen. Om det er godt vær søndagen kan man gå til Hallingskeid via Skomanosi (1637 m.o.h.) for god utsikt i alle retninger. Om ikke følges den tradisjonsrike Rallarvegen til Hallingskeid stasjon. 

Vi takker Camilla Ianke for gode tips og Ressursgruppen for et vel gjennomført arrangement!

Kreativitet kommer godt med nå man skal bygge sin egen pulk. Camilla viste bilder av ulike hjemmesnekrede pulker hun har kommet over.
Kreativitet kommer godt med nå man skal bygge sin egen pulk. Camilla viste bilder av ulike hjemmesnekrede pulker hun har kommet over. Foto: Kari Halland

Skrevet av Kari Halland 25. januar 2018