Fjellsportsamling i Jotunheimen; 17.mai på Galdhøpiggen og litt til

På vei til Steindalsnosi med heftig nedkjøring
På vei til Steindalsnosi med heftig nedkjøring Foto: Endre Rieber Sommersten

Fjellsportsamling i Jotunheimen i mai er et håp om fint vær, lange lyse dager, mulighet for å gå langt på ski, kjøre bratt på stabil snø, klatre og rangle i høyfjellet eller klatre naturlig eller sport i Lom. Jammen santen så innfridde været, så da var det kun kreativiteten og fysikken som kunne sette en stopper for aktivitetene.

17.maitur til Galdhøpiggen

17. Mai var fellestur til Galdhøpiggen med ca 1488 andre glade skigåere i alle aldre. I avisen kunne vi lese at det hadde vært ca 1500 mennesker innom Galdhøpiggen, ny rekord. På toppen ble det lang pause med spekemat, sprudle vann, fedrelandssang og god stemning. Vi fikk noen ekstra høydemetre på altfor hardt føre, så motivasjonen var større for grilling og langbord på Storhaugen gård. Gjengen som besteg alle de tre høyeste fjellene i Norge dukket opp på kveldingen; glad, men sliten(?). 


Klatring i Lom og tur til Veslfjelltinden 

18.mai dro noen å klatret i Lom, mens de fleste dro til Leirdalen for å gå på Veslfjelltinden (2157moh) der vi kjørte en renne ned til Hurrbrean. Neste pass var mellom fremste- og bakerste Skagsnebb, der det var ny renne ned til Vestbreagrov.  Myk og god snø i rennene gjorde at tøffingene koste seg, mens vi ikke så tøffe kom ned i god stil:) Snøen har mínket mye i Jotunheimen, men med litt bæring nederst så ble det hovedsakelig ski på bein. Dagen ble avsluttet med solslikking og grilling på Storhaugen gård.


Klatring i Lom, Storbrean med Geite og Veobreahestene

19.mai fikk klatrefeltet i Lom, Storbrean med Geite og Veobreahestene besøk. De fleste, 10 stykker, gikk for dag 4 av Høgruta i Jotunheimen med start på Juvass i stedenfor Spiterstulen. Det ble 1400 høgemeter opp, ca 2300 høydemeter nedover i herlig vårsnø, og ca 25 km. Høydepunktene på denne turen ligger i kø, slake bakker oppover og bratte fine renner nedover fra Galdhøpiggen (2469 moh), Tverråtindan (2309moh), skar på Bukholstindan (rundt 2100moh) og Store Tverrbottinden (2161 moh) og ned Leirløyfte helt ned til veien. Veien i Leirdalen er stengt ved Geitsætre så da ble det trasking på vei til utplasserte biler. Dagen ente med ny grill og chill blandet lykkelige fjellfanter:)

Restitusjonsdag og klatring

20.mai var det meldt mye vind i fjellet og overskyet..... Vi dro til klatrefeltet i Lom siden noen kropper trengte litt restitusjon, mens andre hadde kløe i klatrefingre og bein. Flott dag på raget.

Tur til Steindalsnosi 21.mai 

21.mai var siste dag på tur. Etter å ha vært gjennom ulike fjellalternativ så enten vi alle på Steindalsnosi (2025moh) . Vi hadde sett oss ut anmarsj fra demning mot Fanaråkbreen. Gikk opp ryggen der, bikket opp over kanten der skavler hadde lagt for få uker siden .Vi planlagte nedkjøring på østside oppvarmet av morgensolen og de fleste hoppet ut fra skalv på toppen, mens undertegnede kom ned samme vei som opp. Felles var fin kjøring i nydelig vårsnø. Noen gikk for flere laps, andre tok til takke med en tur.

Tusen takk for en flott tur til hele gjengen, god stemning og flotte turer blir husket.

Skrevet av Ingrid Hundvin 30. mai 2018