Kursene du kan ta med ski på beina

Skisesongen er rett rundt hjørnet, og mange har allerede begynt å finne frem utstyret. DNT fjellsport Bergen har flere kurs på programmet fremover som lar deg kombinere skigåing med nytt påfyll av skirelatert kunnskap. Du kan finpusse telemarkteknikken, lære mer om skred eller ta et mer spesialisert toppturkurs i Jotunheimen. Under finner du oversikt over kurs du kan ta med ski på beina. Mer informasjon om kursopplegg og påmelding får du ved å trykke på overskriftene. 

På skredkurs går man ut for å gjøre snødekkeundersøkelser som kan si noe skredfaren i området. Tilbaketuren byr ofte på artig skikjøring. Her fra skredkurs i februar.
På skredkurs går man ut for å gjøre snødekkeundersøkelser som kan si noe skredfaren i området. Tilbaketuren byr ofte på artig skikjøring. Her fra skredkurs i februar. Foto: Fredrik Brun

I kronologisk rekkefølge:

Telemarkkurs i Eikedalen                          

Dato: 31. januar og 7. februar (2 kvelder) Pris: DNT-medlem 985kr/ Ikke DNT-medlem 1685kr/ DNT-ung-medlem 785kr

Utstyr: Eget inngått telemarkssutstyr. Utstyr kan også lånes - oppgi isåfall dette ved påmelding.

De fleste som har prøvd telemarkskjøring vet at det kan føles både vrient og tungt i starten. Årsaken er den store bevegelsesfriheten, sammenlignet med f.eks. alpinski, kombinert med høy fart. Når en først har knekt koden, og svingene sitter, føles det derimot FANTASTISK! 

På kurset jobber en med kroppsholdning, balanse og vektoverføring. Det fokuseres på de ulike fasene i svingen. En får tilbakemelding på egne forbedringspunkter, og siden kurset går over to kvelder får en tid til å "fordøye" den nye kunnskapen mellom øktene.

Videregående skredkurs i Rosendal

Dato: 8.-10. februar Pris: DNT-medlem 2935kr/ Ikke DNT-medlem 3635kr

Utstyr: Alle deltakere stiller med spade, søkestang, sender/mottaker (ASSS-prinsippet), grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag, vindsekk og vinterklær (S/M, spade og søkestang kan evt lånes av turlaget). Kart og kompass. Se Turlagets utstyrsliste for vinterfjellet. Alle må stille med rando eller kraftige telemarkski! Husk feller.

Kurset anbefales for de som ønsker å lære mer om skredfaget, de som vil forberede seg til Metodekurs Skred, de som vil gå på tur med likesinnede eller for de som ønsker å repetere kunnskaper som langt på vei er ferskvare. Videregåendekurs skred forutsetter at deltakerne har gått på grunnkurs skred tidligere, eller har tilsvarende grunnferdigheter fra folkehøyskoler ol.

Innholdet bygger på NF ’s forslag til videregående skredkurs og har følgende læringsmål:

1. Forstå terrengets betydning for snøskred og anvende dette ved ferdsel.
2. Kunne gjennomføre og vurdere kameratredning.
3. Kunne finne og anvende informasjon om skredfare og snøforhold.
4. Ha forståelse for snø og skred.
5. Kunne anvende relevant utstyr.
6. Forstå egen rolle og hvordan mennesker påvirker hverandre i en gruppe.
7. Kjenne til norske friluftslivstradisjoner.


NF grunnkurs skred alpin ferdsel 15. - 17. februar / 15. -17. mars

Dato: 15. - 17. februar ELLER 15. - 17. mars Pris: DNT-medlem 3400kr / Ikke DNT-medlem 4100

Utstyr: Alle deltakere stiller med spade, søkestang, sender/mottaker (ASSS-prinsippet), grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag, vindsekk og vinterklær (spade og søkestang kan evt lånes av turlaget). Se Turlagets utstyrsliste for vinterfjellet.Husk feller. Telemark eller randonneski.

Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd blir en naturlig del av kurset. Kurset retter seg mot vurdering av skredfare ved lagdelt vintersnø, og deltakerne får en innføring i metoder for å undersøke snødekket og stabilitet. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred.

Toppturkurs i Jotunheimen - Leirvassbu

Dato: 4. -7. april Pris: DNT-medlem 5840kr/ Ikke DNT-medlem 6540kr

Utstyr: Dette kurset har krav både til ski og klatreutstyr, samt generellt utstyr for ferdel i vinterfjellet, spesifisert HER.

På toppturkurs går vi nøye igjennom turen i forkant på kartet. Vi planlegger og jobber med emner som skredfare, veivalg opp og ned og andre faktorer som er viktige å ta hensyn til på toppturer i høyfjellet. Vi går gjennom sikkerhet ved skikjøring på bre, bruk av stegjern og isøks, og fokuserer på å finne den gode og trygge snøen ut fra værhistorikk, skredvarsel og egne erfaringer.

Usikker på hvilket kurs som passer deg, eller andre spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt. Kontaktinformasjon finner du i beskrivelsen av kursene.

Deltagerne følger interessert med når instruktøren forklarer.
Deltagerne følger interessert med når instruktøren forklarer. Foto: Kari Halland
I hvilken retning har vinden blåst her?
I hvilken retning har vinden blåst her? Foto: Kari Halland

Skrevet av Kari Halland 4. november 2018