Bjørndalstraversen

Luftig nasjonalromantikk!

 Hele Hardanger gir følelsen av å være i et nasjonalromantisk maleri, men den blir ekstra sterk når vi titter ut av teltet på Bjørdalseter under Bjørdalstinden (1426 moh.).

Tekst: Joacim Angledal, leder DNT fjellsport 

Foto: Matti Bernitz / Fjell og Vidde

Det er få teltplasser som er like vakre som denne, og den er et godt utgangspunkt for Bjørndalstraversen, en lang og luftig ryggtravers over Rosendal i Hardanger. Det er bratt på vei opp til Bjørndalstinden, og fra toppen har man fantastisk utsikt mot breen på Folgefonna. Den eksponerte ryggen bortover mot Juklavasskrona er omtrent en kilometer lang og en klassiker for fjellsport-entusiaster. De aller fleste velger å sikre med tau, og det er få som ikke kjenner på suget i magen bortover langs fjellryggen.

Få steder egner seg bedre for å nyte inntrykkene enn tilbake på Bjørdalsetra ved foten av fjellet. Det måtte kanskje være ved Baroniet i Rosendal.

Men dit skal vi jo uansett i morgen.


OM TUREN: Skal du gå Bjørndalstraversen, må du starte tidlig, være klar for en luftig tur og sette av en lang dag. Hele den 22 kilometer lange rundturen tar fort 12-14 timer og mange velger å telte på den vakre setervollen Bjørndalen. Uansett starter turen med inn- og utmarsj i Muradalen, drøyt to kilometer fra Rosendal.

Selv om Bjørndalstraversen regnes som ganske enkel klatreteknisk, er den både luftig og eksponert. Når du klyver utover den snaut kilometer lange ryggtraversen har du fantastisk utsikt over Folgefonna og Hardangerfjorden.Skrevet av Annbjørg Svendal 16. september 2019