Gourmettur til Fonnabu

En klassiker i turprogrammet til DNT fjellsport Bergen. 

Tekst: Ole Johan Sørensen Schei

Fonnabu
Fonnabu Foto: Petter Bjørstad

Turen startet fredag 2. oktober.

Tretten personer startet tur fra Sunndal. Samkjøring i fire biler frem dit. Storm og Yr var i forkant svært uenige i vindmengden, men begge hadde meldt opplett frem til søndag. Pent vær på starten av turen, strålende sol opp Keiserstien. Tidvis noen sterke vindkast fra Gardshamarseteren.

Det begynte å blåse mye etterhvert som gruppen nærmet seg Breidablikkhytten. Det var veldig sterk vind det siste stykket til Fonnabu. På det verste var det minst 30 m/s i kastene. Tidvis så mye vind at det enten var nødvendig å krabbe for å komme seg fremover, eller gå flere personer albue i albue for å få mer vekt/kontroll. Heldigvis var sekkene fullastet med gourmetmat, så man ikke lettet i vinden. Samlet turtid ca 4 timer, inkludert noen korte rastepauser. Vi kom derfor frem før det ble mørkt og det var ganske viktig med motvind type storm.

Fremme på hytten ble mange ølbokser sprettet for å feire at man hadde kommet trygt frem. Vinden fikk vindusglassene til å dirre. Enkelte lot seg imponere at verden har kommet så langt at det nå er USB lader og spotlight i DNT hytter.

Fellesturen lørdag ble avlyst da vinden fortsatt var like sterk. Tiden ble heller brukt innendørs på samtaler, lesing av turbøker og yatsy. Kokkene, Cathrin og Ingebjørg pluss noen hjelpere startet å tilberede kveldens gourmetmiddag. Omlag 8 tok en kort gåtur til breen, og tok underholdende bilder der man lente seg på vinden i solen. Vinden var så sterk at det var nødvendig nmed assistanse for å åpne døren til do. Noen badet i et nærliggende vann for å få litt mer aktivitet. Det ble ikke mange svømmetak, men det var likevel forfriskende.

Gourmetmiddag på kvelden var 5 retters middag, med kamskjell i lokal balsamicoeddik, fiskesuppe, spekemat, lammeskank  og pannacotta. Alle var enige i at kokkene hadde gjort en utmerket jobb.

Det gikk med en del vin per person, noen hadde ordnet seg vinpakke til middag. Godt hjulpet av turleder som hadde slept med seg en 3 L dunk. Det ble også bursdagssang for en i turfølget som feiret sin 29. bursdag på Fonnabu. Kvelden gikk med til løs prat og dype diskusjoner om samfunnsrelevante tema.

Turfølget sov godt søndag, til tross for sterk vind. De som sov i andre etasje merket at vinden beveget på hytten i de verste kastene (orkan styrke). Rydding og vask av hytten ble effektivt unnagjort før kl 10. Turleder førte gruppen i militær disiplin (ny rute nedenfor stien) til sikkerhet for den verste vinden frem til Breidablikk. Det verste været, og regnet som var meldt, var fraværende nedenfor Breidablikk og turen utviklet seg etterhvert til en fin søndagstur. Alle kom seg tilbake til Sunndal uskadet. Utrolig nok ble bare et hodeplagg blåst bort iløpet av turen.

Skrevet av Annbjørg Svendal 10. oktober 2020